Knäppningar

Fråga:

På senare tid har jag börjat få något slags knäppningar i högerörat när jag springer, och ibland också när jag promenerar. Ibland går det över snabbt, någon gång har det varit mer ihållande. Det låter ungefär som att någon knipsar med en pincett precis intill örat, men ljudet kommer inifrån. Vad kan det bero på?

Svar:

Hej!
Ber att få hänvisa till svar på annan fråga som handlade om lockkänsla i örat. Sannolikt är det en variant av samma mekanism:
Lockkänsla och knäppningar i örat under eller efter hård träning är ganska vanligt. Frågar man träningskompisar så är det var och varannan som kan berätta samma sak. Fenomenet uppstår när ventilen mellan örat och halsen, örontrumpeten (otosalpinx på latin), blir för trång. Örontrumpeten är beklädd med en slemhinna, som kan svullna upp vid olika betingelser, t ex då man är förkyld eller utsätter sej för hård fysisk ansträngning. Det uppstår då över- eller undertryck i örat, varvid trumhinnan spänns och förmedlar därmed ljud sämre. Om trycket ökar/minskar snabbt, av någon orsak, t ex muskelspänningar, hör det som knäppningar/knaster när trycket påverkar trumhinnan.
Att inte alla drabbas kan bero på en normal individuell variation i gångens vidd, olika muskelspänning, och på att olika individer reagerar olika mycket med slemhinnesvullnad som reaktion på ansträngningen. Botet vid lockkänsla är att antingen avvakta tills det släpper av sej själv, eller tryckutjämna på samma sätt som man gör när man dyker. Avsvällande näsdroppar kan också ha effekt, både på lockkänsla och knäppningar, vilket man kan ta till om besvären är betydande.