Knäproblem efter skada

Fråga:

I slutet av mars år 2000 skadade jag mitt vänstra knä, vid ett upphopp, när jag spelade handboll.
Besökte en allmänläkare som konstaterade att det var en utgjutning i knät. På eget initiativ fick jag sedan en remiss
till en ortoped i början av maj.
Ortopeden trodde inte att det var någon menisk eller korsbandsskada. Han nämnde nåt om en slemsäck som kunde vara i vägen (jag kunde/kan nämligen inte få upp min fot till rumpan när jag böjde/böjer mitt underben,det fattades/fattas ca 10-15 cm).
Han rekommenderade mig att träna och återkomma om det inte blev bättre. Under halvåret som har gått, har jag inte gått hos en sjukgymnast, utan har själv tränat 1-2 gånger i veckan(simmning och löpning). Jag har inte ont i knät när jag springer eller går, men känner att knät är instabilt. Det funkar inte som en stötdämpare och därför vågar jag inte börja träna handboll igen.

Min frågor är;
1. Kan det finnas ett samband mellan att knät fortfarande inte är bra och att jag inte gått till en sjukgymnast för att träna upp muskulaturen kring knät. Har min egen träning inte räckt?

2 a.Om det nu är så att min egen träning inte räckt till, vad blir då nästa åtgärd,titthålsoperation?
b.Vad innebär det?

3. Låt säga att jag inte gör en titthålsoperation, fast det skulle vara nödvändigt, kan jag då bli sämre i knät när jag blir äldre?

Svar:

Hej!
Du ställer svåra frågor, då jag inte undersökt dej, vilket är avgörande för att ge dej vettiga svar. Det låter som du från början hade en rörelseinskränkning, pga smärta eller rörelsestopp (?). Dessutom att du eftesträvat att bli starkare i lårmuskulaturen, men inte tränat denna specifikt. De besvär jag tolkar att du har är en känsla av att det inte är som det skall, att knät känns stumt. Möjligen har du fortfarande kvar en rörelseinskränkning eller ett felaktigt rörelsemönster som påverkar hur du använder ditt ben. Rörelsedynamiken vid t ex simning och löpning är delvis annorlunda än vid de aktiviteter du eftersträvar. Det viktiga bör i detta fall vara att träna i de rörelser du förväntas utföra i den aktivitet du eftersträvar. Om benstyrkan i det skadade benet är sämre än det andra bör den tränas specifikt med styrketräning för att undvika ytterligare komplikationer. Hur du skall träna kan en idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnast hjälpa dej med. Titthålsoperation är inte aktuell om man inte misstänker en skada inne i knäleden, vilket det inte låter som i din fråga. Den som bäst bedömer det är din ortopedläkare. Vid tvekan bör du kontakta denne.