Knäproblem i vila

Fråga:

Jag har ont på insidan av bägge knäna när jag är stilla för länge. Smärtan försvinner helt när jag tränar (löpträning alternativt olika inomhusträningspass) och ett par timmar efter träningen är jag helt smärtfri. Störst är problemet när jag sover, men även när jag åker bil eller sitter vid datorn. Jag försöker röra på benen så ofta jag kan även när jag inte tränar för att få bort smärtan, men det är inte alls lika effektivt som ett träningspass. Jag vaknar på nätterna av att det gör ont och då försöker jag röra på benen i sängen.Det har varit så här i ca 1 år och jag har testat att göra träningsuppehåll men det blir det inte bättre av. Som det är nu är det uthärdligt eftersom jag tillfälligt kan få bort smärtan genom träning men jag är orolig för att det ska bli värre. Jag skulle gärna vilja veta vad det här beror på. Jag är 56 år, längd 164 cm, vikt 55 kg och jag tränar 3-4 gånger/vecka.

Svar:

Insidan av knälederna” är ett begrepp som dessvärre kan betyda olika saker. För att kunna veta vad du menar och ta reda på orsaken till besvären krävs en undersökning. En vanlig orsak är överansträngning av muskel/senfästen, t ex på grund av stramhet i muskulaturen. Hos löpare är muskelfästena på insidan av knäleden (”pes anserinus”), de muskler som man kniper ihop benen med, ofta drabbade av överansträngning.
Sök hos din idrottsläkare eller ortopedspecilalist, eller om sådan inte finns tillgänglig, hos sjukgymnast eller naprapat med idrottsinriktning.