Knäproblem inom aerobics

Fråga:

Hej !
En av mina tränande, en tjej, vältränad, rörlig med normala viloperioder, 22 år, får ibland ont i stora senan bakom (dorsalt) knäskålen. Det kommer och går. Kraftig smärta, kan t ex inte sitta på huk/snabbt böja på knät. Har inga tidigare skador/problem. Liknar inte sträckning men medför svårighet att töja hamstrings. Helt bra efter 2 veckors aktiv vila. Vad göra om det kommer tillbaka, vad är orskaen (mkt riktningsförändringar i vår träning)

Svar:

Hej!

Jag vet inte om jag förstår var problemet är lokaliserat. Jag förstår det som att en sena till musklerna på lårets baksida är drabbad, vilket brukar handla om en seninflammation. Det kan förorsakas av flera saker, såsom ofördelaktigt skoval, strama muskler, ovana vid viss typ av träning, för snabb träningsökning med mer. Det viktigaste är att finna möjlig orsak så att denna kan elimineras. Därefter kan man behandla inflammationen. Det sker genom att töja på berörda muskler, vilket måste utföras rätt för att få avsedd effekt (se under råd och tips om töjning). Under rehabiliteringstiden, oftast minst 3 månader är träning nödvändig och önskvärd, men bör ske på sådant sätt att man inte förorsakar ökande smärta. Träningen bör anpassas med långsamt ökande belastning under smärtgränsen och med betoning på andra muskelgrupper och bibehållande av konditionsnivå. Vila är i princip aldrig bra utan gör bara att en del av symptomen försvinner kortvarigt, varvid de återkommer då aktiviteten återupptas; ”det kommer och går”, vilket är ett utryck för att skadan inte är läkt.

Jag föreslår att hon söker sin läkare för en undersökning och bör få en rehabiliteringsplan upprättad. Risken är annars att hon tröttnar på träning, som bara ger besvär, och helt slutar med fysisk aktivitet, vilket även ur hälsosynvinkel vore det sämsta. Om du arbetar som coach är det bra om du etablerar kontakt med någon godkänd (IMF-auktoriserad) idrottsläkare som dina adepter kan slussas till om de får besvär.