Knäproblem långlöpning.

Fråga:

Hej! Heter Therése, och undrar över detta. Jag har löptränat i ca 6 år, försökt att gradvis öka distansen.
Förra hösten beslutade jag mig för att anmäla mig till ett 6-timmars lopp. Hade innan dess kört endel halvmaror, och andra lopp.
Aldrig haft problem med varken knä eller annat.

Körde ca 1 månad före loppet ett 3-timmars pass. Inte bra! Kände efteråt att jag hade ont i vänster knät, mest i nedförsbackar. Vilade, och tog det försiktigt fram till loppet. Blev lite bättre. Tänkte då på det som kallas ”löparknä”.

Så kom mars… och jag sprang 6 timmars, men ca 1.5 timme in så fick jag ont, körde dock på iallafall. Gick lite emellanåt, men gjorde mer ont just då, så jag tog mig runt där de timmarna.
Inte så konstigt att jag nu efteråt har haft besvär av mitt knä…men

Blev en lång vila efter loppet, gick till naprapat som trodde på ”löparknä” och gav mig endel övningar.

Nu såhär flera månader efteråt så har jag fortfarande besvär. Jag tycker känslan har förändrats. Har känningar och är alltså stel i knät när jag suttit still, Knäpper i knät då och då, när jag sträcker det framåt. Spänner även lite på utsidan av vaden.
Har en ömhet på en punkt mot utsidan, och inåt, under knäskålen.

När jag sovit så känns det nästan lite svullet, och en konstig känsla som är svår att beskriva. Det syns ingen svullnad.
Detta känns alltså nu nästan varje morgon jag vaknar…nån nerv i kläm??

Min träning nu består av gång, spinning,och springer lite. Jag kan jogga runt 1 mil men har inte testat längre distans. Men jag har inte ondare av 1 mil än av 2 km. Försöker stretcha mycket. Tack på förhand.

Svar:

Snart 1 år med besvär! Att kraftigt överbelasta ett knä trots allvarliga varningssignaler är något som bäddar för vävnadsskada. Mitt råd är att söka för detta hos specialist (idrottsläkare, knäortoped eller löpspecialiserad fysioterapeut) för en bedömning, och därmed ha chans att få råd om bästa sätt till aktiv rehab. Att ”någon nerv i kläm” skulle vara orsaken till besvären finns ingen hållpunkt för att tro av din beskrivning.