Knäproblem vid ridning

Fråga:

Hejsan
Har en dotter på 15 år som har haft ont I knäna vid belastning. Smärta utsida knä (löparknä, under knäskålen och infl bakom knäskålarna. Hon är tävlingsryttare på SM nivå (fälttävlan)och att sluta är inget alternativ för henne. Det innebär ju stora påfrestningar för knäna när hon hoppar och tar mkt vikt I stigbyglarna. I nedhopp tex. Hon kan inte springa och gå I trapper nu.Detta Började för ett år sen och sedan stegrad smärta. Fick träningsprogram av sjukgymnast I Oktober och vilade helt från ridning och all träning som gjorde ont I knät under 2 mån. Började sedan rida ca 3 ggr I veckan mot normalt 6 ggr I veckan. Hon har hela tiden rehab tränat sitt knä enl program. Nu är det dock åter vid samma smärtnivå. Ortoped har kollat och röntgat och det ser fint ut, Inga förändringar osv. MR är beställd men känns inte som nåt ledband tex enl ortopeden.
Finns något alt tex Cortison ( spruta/tabletter) för att få bort inflammationen?

Svar:

Löparknä (L) hos ryttare är inte vanligt, däremot är det vanligare med hopparknä (H), som innerbär en överbelastning av knäskålsenan. L och H har olika lokalitet, där L vanligtvis gör ont på utsidan av knät (över laterala femurepikondylen), och H gör ont strax nedom knäskålsspetsen. L och H har också olika orsak, och behanlingen skiljer sig åt. Ingen av dessa syns på vanlig slätrötgen, ibland inte ens på en MR. Diagnosen ställs därför med hjälp av undersökning för hand. 
I fallet L gäller träning av lårmuskeln (quadriceps) genom att träna excenriskt (lårmusklens bromsförmåga) efter noggrann instruktion via sjukgymnast eller naprapat med idrottsinriktning. För ryttare på SM-nivå finns särskilda sjukgymnaster som kan förmedlas via förbunds- eller klubbledningen, eller via idrottsläkare. Hel vila från fys aktiviet är inte att rekommendera, då det dels kan trigga träningsabstinens och nedstämndhet, och är inte hjälpsamt för återhämtning och återgång i normalaktivitet. Därför tillrådes ersättningsträning på lämpligt sätt, att användas som aktiv rehabåtgärd, särskilt om man har en SM-satsning på gång.