Knäproblem x2

Fråga:

Hej. Nu har jag tampats med knäsmärtor i flera månader.
Är cyklist och lider otroligt av detta då jag inte kan träna som jag ska. Men värst av allt är att jag har ont dygnet runt. Dock trappas smärtan ner när jag blir varm och får röra mig lätt. Som att gå upp på morgonen är värst.
Smärtan är lokaliserad på båda benen precis ovanför knäskålen, eller där lårmuskel/sena går över knät. Jag har varit till läkare sjukgymnaster m.m men får ingen riktig hjälp.

Svar:

Jumpers knee är det man främst tänker på med den beskrivningen. Den är en inflammation som uppstår vid överbelastning av senan till knäskålen från underbenet eller senan från lårmuskeln till knäskålen, beroende på var maxbelastningen varit aktuell. Inflammation är kroppens sätt att läka en skada, vilket överbelastningen givit upphov till. För att inflammationen skall lägga sig så snabbt som möjligt (= läka färdigt) bör man eliminera underhållande faktorer, såsom smärtande belastning. Man bör också se över vad som orsakat överbelastningen och motverka denna/dessa. Orsaken till överbelasning är skillnaden mellan krav och förmåga i någon kritisk kvalitet, t ex relativ styrkebrist eller relativt för höga krav på vävnadshållfasthet. 
För att komma till rätta med problemet bör du träffa en sjukgymnast/fysioterapeut/naprapat med vana av sådana skador, och få belastnings- och rehabträningsråd.