Knäproblem

Fråga:

Hej!
Jag löptränar 4-6ggr i veckan och sedan några veckor tillbaka har jag börjat få ont i mitt vänstra knä. Det är ont på en specifik punkt till höger på knäskålen. Det uppstår ofta när jag springer och smärtan blir väldigt intensiv väldigt fort. Jag brukar få svårt att stödja på benet och lite svårt att sträcka ut det helt. Om jag försöker gå så känns det som att det klickar i knäet, jag upplever även att det känns instabilt.

Smärtan kan också uppkomma när jag suttit still en längre tid och ofta gör det som ondast när jag går nerför trappor eller nedförsbackar.

Kanske värt att nämna att jag har opererats för en korsbandsskada för ca 5år sedan, de blockade även bort bitar av menisken.

Hoppas du kan hjälpa mig!

Svar:

Det mest troliga är att de smärtor du beskriver beror på en variant av jumpers knee/hopparknä. Det kan ockå handla om en ny meniskskada. I vilket fall behöver man (d v s din doktor) undersöka ditt knä för att ha en chans att ställa en korrekt diagnos, då diagnos är avgörande för vad man gör härnäst. Handlar det om jumpers knee är rätt åtgård rehabträning via remiss. Om det misstänks röra sig om ny meniskskada är nästa åtgärd att kartlägga med en MR-undersökning, helst inkluderat en jämförelse med äldre bilder, för att avgöra om kirurgi kan vara hjälpsamt, och i så fall remiss till knäortoped för att avgöra det.