knäproblem

Fråga:

Hej! Jag är en 15 årig tjej och mitt knä har hoppat ur led tre gånger sen sommaren 2010. Första gången var på handbollsplan. Andra gången var jag ute och joggade, och det var då det blev riktigt ”allvarligt”. De röntgade knät på akuten, men det var tydligen inga fel alls. Läkaren tog ut vätskan som fanns i knät och sen fick jag åka hem. Jag fick ha kryckor i ungefär en vecka och sedan kunde jag gå själv utan problem. Jag började åka till en sjukgymnast och jag gjorde en massa övningar för att stärka knät.
I början hade jag svårt för sträcka ut det helt, det gjorde riktigt ont. men efter ungefär två månader så slutade det att göra ont.
Jag besökte en specialist i slutet av december, och hon sa att allt såg jättebra ut och att jag fick börja träna igen. Jag var överlycklig och åkte på min första träning, och då när jag skulle görra utfallssteg så typ ”vred” sig knät, jag åkte hem och började om med alla övningar. Det var svullet och det gjorde ont när jag försökte sträcka ut det.
Men nu efter ungefär en månad så har det slutat göra ont, jag känner bara smärta vid stor belastning. som t.ex när jag ska göra knäböj med bara det skadade knät.
Jag känner även hur det knäcker och knakar så otroligt äckligt när jag lyfter det och gör vissa av mina knäövningar. Läkarna och sjukgymnasterna har inte sagt vad felet är, och enligt mig så har de inte ens kollat upp det riktigt noga… jag börjar bli riktigt frustrerad och orolig, för jag vill själv veta vad detta kan bero på. Och vad jag borde göra åt det, för jag längtar som in i helvette tillbaka till handbollen1
Tack på förhand.

Svar:

Din skada innebär att du behöver extra bra kontroll av hur ditt knä rör sej. För att uppnå det behövs särskilt upplagd koordinationsträning (träning av de automatiska korrigeringsrörelserna i knät). Sådan kan man få via specialiutbildad sjukgymnast eller naprapat med idrottsmedicinsk utbilding. Tyvärr räcker sällan standardmodellen för träning av knät när det gäller idrottare, varför (för) många blir föremål för kirurgisk åtgärd.
Naturligtvis bör du få förklara för dej vad som är problemet och vad din diagnos innebär, och detta på ett sätt så att du förstår. Många av oss läkare glömmer tyvärr detta, eller har för bråttom i kontakten med sina patienter. Om din ortoped inte kan hjälpa dej bör du söka för en ”second opinion” hos din idrottsläkare, som är mer funktionellt inriktad och idrottserfaren.