Knäproblem

Fråga:

Hej, Jag spelar hockey och nu har vi börjat med sommarträningen och jag får mer och mer ont i knäet….
har haft problem med knäet rätt många år men innan var det överansträningar och liknande som gått över.
Nu under säsongen har jag tänjt lite på ledbanden skulle jag tro men inte så mycket att jag har haft nämnvärt ont när jag tränat..
men när isen var slut och gymmet och löpningen tog över verkar det som det bara blir värre och värre…
just nu har jag ont bara jag går eller sitter utan att ha knäet helt rakt.
Smärtan sitter till vänster på högra knäet och går från ovandelen av knäskålen och neråt. Men den allra största smärtan sitter precis under knäskålen till vänster..
har du någon anning om vad det kan vara ?
Tack på förhand.
/calle

Svar:

Det låter som jumpers knee, hopparknä, på din beskrivning, men för att ställa diagnos krävs en undersökning där man också söker efter orsaken. Orsaken till jumpers knee är ofta en kombination av flera faktorer, olika hos olika individer; för låg koordinationsgrad av underbenets och lårets muskler, bristande excentrisk styrka, löpstegsfel, muskulär stramhet, felaktiga löpskor m m.
Det är vanligt att besvären börjar när träningsbetingelserna ändras hastigt, t ex vid säsongsbyte. Den gundläggade mekanismen är att vissa idrottsliga förmågor inte räcker till för den nya situationen.
Du bör söka hos din idrottsläkare för detta, för att få korrekt diagnos och testning av de saker som kan förorsaka dina besvär, så att det kan åtgärdas på rätt sätt.