Knäproblem

Fråga:

Hej.
Har haft ont i höger knä sedan november 2010. Kom smygande under några löprundor. Gick till sjukgymnast och körde rehab. Sjukgymnasten gissade på löparknö (ITBS) Vart inte bra.
Har nyligen fått svar på en Magnetröntgen och undrar hur jag ska tolka detta.
”I femurbrosket mot patella centralt i de nedre två tredjedelarna ses en broskdefekt, vertikalt riktad. Ingen direkt hydrops. Ingen plica. I mediala menisken diskret signalökning i bakhornet centralt men ingen ruptur. Laterala menisken är normal. Korsbanden är normala och även kollateralligamenten.”

Fick svar att detta inte är så mycket att göra åt, detta gör mig förtvivlad då jag har problem i vardagen med trappgång och gång i backar, kan inte springa, kan inte cykla några längre pass. Längdskidor i vintras framkallade smärta vid längre pass. Har nu även börjat känna symtom på knäont i vänstra knät, nästan alltid när jag kör bil längre sträckor.

MVH Ronnie
Vad kan jag göra?
Är 30 år och vill inte ha det så här resten av livet.

Svar:

Du har enligt MR-svaret en broskdefekt (äldre eller nyare skada) på lårbensdelen av knäleden. Frågan är hur sjukgymnasten kunde tolka dina besvär som löparknä, som ju ger helt andra symptom än den skada man påvisat på MR? Svaret är antingen att sjukgymnasten inte vet vad löparknä innebär, eller att den påvisade broskdefekten inte har med saken att göra. 
För att svara på frågan behövs en konsultation med undersökning, lämpligast hos din  idrottsläkare, alt ortoped med knäkompetens.