knäproblem

Fråga:

Hej, för 1,5 månad sedan drog jag av främre korsband i en rugbymatch och fick en spricka i ena menisken. Har påbörjat rehab 3 veckor efter skadetillfället. Efter att ha testat lättare övning på träningen (passa ur ruck) så märkte jag att knät börjat vika sig utåt i sidled, frågade min fysio och ha sa att jag skulle fortsätta som vanligt med rehaben. I förrgår tappade jag balansen på en balansbräda och la all vikt vid skadade knät och nu är sträck och böjfunktionen sämre igen och det gör ont baksida knä samt knäpper och gör väldigt ont när jag börjer benet/vinklar upp foten. Vad kan jag göra? Ska till ortoped om 3 veckor men är orolig för att det ska vara mer trasigt nu, hur kan jag göra? Borde jag gå till legevakten eller avvakta till ortopeden? Problemet är att jag inte har fastläkare här i Norge så jag får gå till ”akuten” varje gång.

Svar:

Intabilitetskänsla är det du beskriver, vilket mer eller mindre är fallet när man förlorar främre korsbandet. En av syftena med rehab är att förbättar den muskulära kontrollen (koordination och stabilitet) av knäleden, något som tar olika lång tid, betydligt mer tid än 3 veckor för att man skall kunna göra en första utvärdering. Det förutsätter tillgång till knäerfaren fysioterapeut, samt bra uppföljning.
Jag kan inte utan undersökning avgöra vad som hänt med ditt knä, men råder dej till att söka för dina besvär om du känner dej osäker. Om man inte har någon tillgång till husläkare/fastlege kan ett alternativ vara att rådfråga fysioterapeuten.