Knäskada, en ond cykel

Fråga:

Hej jag har haft problem med mitt knä i 3 år nu. De första besvärden kom när jag hoppade upp för en låg plint på gymnastiken och vred till knät. Jag opererade bort trasiga delar av den yttre menisken för två år sedan men jag har ännu stora problem med samma knä. Under det första året med trasigt knä och även flera veckor efter operationen avlastade jag knät så mycket som möjligt. Vilket tyvärr fick till följd att jag inte längre har särskilt mycket muskler på framsida lår. Sjukgymnaster jag har varit till säger åt mig att stärka framsida lår. Men när jag styrketränar framsida lår så får jag bara ondare i knät och måste vila ytterligare, ibland svullnar knäet även upp efter vissa pass. Hur ska jag göra för att komma ur den här onda cykeln? Som det är nu så kan jag inte ens gå i trappor eller stiga av cykeln normalt utan att det gör väldigt ont! Tror du att den smärta jag känner kan förklaras med avsaknad av muskler?? Hur ska jag gå till väga för att bli kvitt mina problem? Snälla hjälp mig!

Svar:

Du har en avancerad skada i knäleden som kräver särskilt övervägande och omhändertagande. Det kan inte bedömas via mail i en frågespalt. I synnerhet bör du se till att ha sådan kontakt mned din terapeut att du får klart för dej exakt hur du skall träna och varför, samt hur du skall hantera bakslag. Ibland behövs en ny bedömning hos din läkare, och det är viktigt för denne att ha klart från terapeuten hur rehab fortgått. 
Jag råder dej till att i första hand talat med din sjukgymnast om båpde rehabupplägg och dina besvär. Om det samarbetet inte fungerar bör du byta terapeut till någon som är mer avancerad och mer kommunikativ.