Knäskada

Fråga:

Hej
Jag är mycket frustrerad och deppig över att jag inte kan träna p.g.a. en knäskada som smugit sig på enda sen i maj 2013. Ingen specifik händelse vad jag kommit på, utan ondare och ondare med tiden bara. Jag tränar inte speciellt mycket, bara på motionärsnivå. Men i perioder blir det väl 3-4 ggr i veckan. Jag löptränar, springer lite lopp, åker ibland längsskidor och långfärdskridskor och tränar vanliga pass på Friskis.
I november gjordes en magnetröntgen, där de inte såg nåt förutom att det var inflamerat. Sen gick de in med titthål nu i januari och påstår att knät är som nytt – ortopededen hittar alltså inget fel på knät!
Smärtan sitter endast på baksidan i och runt knävecket och det gör ont när jag böjer det men även utsträckt när jag rört mig mycket under dagen. Jag kan inte böja på benet helt utan att det smärtar jättemycket på baksidan. Jag kan inte sitta på knä eller huk. Gör ont när jag ska kliva över nåt eller när jag går i trappor. Känns liksom som att nåt är i vägen, ligger fel eller kommer i kläm. Ibland känns det som det strålar både ner mot vaden eller upp mot baksida lår. Vad kan det vara där som ortopeden, magnetröntgen och titthålsingreppet kan ha missat?
Är väldigt tacksam för svar så jag vet hur jag ska gå vidare eller var jag ska vända mig! Ortopeden säger att de inte kan göra nåt mer…

Svar:

Jag vet inte din ålder, könstillhörighet, har inte sett din MR-undersökning m m, vilket krävs för att kunna svara med åtminstone en gissning på din fråga. Om artroskopin av knät inte kunde påvisa något drar jag slutsatsen att inget direkt kirugiskt kunde påvisas i leden. Därmed torde problemet/konflikten befinna sej utanför leden. Du nämner att man på MR sett en inflammation, något som  kan vara vad som helst då du inte anger lokalisationen. En MR-bild är dessutom bara en avbildnimng av leden i en statisk situation, som inte säger mycket om hur knät fungerar i praktiken, ”funktionellt status” som vi ibland säger. En kompetent undersökare kan med manuell undersökning, inkluderande funktionsundersökning, närmare avgöra problemets natur. Föreslår dej att söka hos idrottsinriktad sjukgymnast/naprapat eller idrottsläkare som nästa steg.