Knäskada

Fråga:

Hej, jag har chondromalacia i båda knäna och jag har fått ett knäprogram som jag gör när jag får riktigt ont och inte kan springa. Men jag börja misstänka att jag också har fått slatter, det gör ont när jag trycker under knäskålen och jag börjar få en ”bula”. Förut tränade jag ca 8 basketpass i veckan men jag har nu dragit ner det till 5.

Hur ska jag göra med mitt knäprogram?
Är det ens möjligt att ha chondromalacia och slatter?

Svar:

Diagnosen chondromalacia patellae, ”dåligt brosk i knäskålen” är ett begrepp som sällan används nu för tiden, eftersom man identifierat mer och vanligare orsaker till smärtan än dåligt brosk. Man talar idag hellre om främre knäsmärta. Dessutom är det tyvärr många som får denna diagnos på lösa grunder. Orsakerna till denna stora besvärsgrupp är många olika och det är därför viktigt att varje individ som drabbas noggrant undersöks och bedöms av tillräckligt kompetent läkare. Är man tveksam kan man få en second opinion hos annan läkare.
Visst kan främre knäsmärta förekomma samtidigt som morbus Schlatter rent teoretiskt, men i praktiken är det sällsynt enligt min erfarenhet. Diagnoserna motsäger delvis varandra. Mitt råd är att söka just för att få en ny bedömning hos annan läkare, gärna med funktionell inriktning såsom din idrottsläkare