Knäskålen ur led?

Fråga:

För en vecka sedan spelade jag innebandymatch och när jag i en situation så hoppade jag och vred mig lite samtidigt, det kändes då som att knäskålen hoppade ut och sedan in igen. Jag blev blå på knäskålen och blev även lite svullen. Jag har vilat från innebandyn hela vecka och jag är fortfarande lite svullen och det tar emot och gör ont när jag böjer benet. Har du någon aning om vad det kan ha blivit för skada och hur länge jag behöver vila?

Svar:

Sannolikt drabbades du mycket riktigt av urledvridning av knäskålen. Det sker särskilt ofta hos de med en stor knäskåls- och knäskålssenevinkel och/eller knäskål som är lättrörlig och ligger ytligt. Dessutom kan knäskålen bli mer rörlig efter en urledvridning, något som kan göra att man råkar ut för samma sak igen. En annan möjlig följd av sådan händelse är skada i brosket mellan knäskålen och lårbenet, vilket dock är relativt ovanligt. Om knäskålen har tendens att hoppas ur led behöver du i första hand ordination av särskild träning av de muskler som styr knäskålen, något man kan få hos sin idrottsläkare.
Mest troligt, om du inte har en knäledssvullnad, har du enbart fått en blödning och liten bristning i något av ligamenten som håller knäskålen på plats, och det brukar läka bra av sej själv. Det är viktigt att du kommer igång med rörelser och belastning så snart det låter sej göras. Om du har väsentliga eller långvariga besvär, i synnerhet vid knäledssvullnad, bör du söka för en undersökning. Det sker bäst hos din idrottsläkare eller hos ortoped med knäinriktning.