Knäskydd och skonsamma knäövningar?

Fråga:

Hej,

Jag har haft problem med mitt ena knä sedan fotbollsspelande i tonåren och var tvungen att sluta med fotbollen tidigt. Men med knäskydd som stöd på benet har jag kunnat spela bordtennis, löpning och styrketräning tämligen obehindrat framt till sista året. Är i dag 28 år och känner av allt större problem i framför allt ena knä men även det andra vid sidledsförflyttningar, bland annat vi tennisspel men även när jag går i trappor. Jag använder fortfarande alltid knäskydd på båda benen vid idrottande men av enklare modell köpta i vanliga sportaffären. Jag tror jag skulle behöva något bättre och starkare skydd men det verkar finns oerhört mycket modeller och märken på marknaden. Vad rekommenderar ni för skydd/stöd till knäna att använda vid löpning och tennisspel?

Och har ni några bra övningar att köra för att träna upp muskelaturen i knäna och finns det övningar på gymmet man bör undvika för att skona knäna?

Svar:

Först bör man undersöka dej för att få en uppfattning om vad din knäproblematik består av. När man diagnosticerat detta är det aktuellt att lägga upp en åtgärdsplan, t ex i form av att förbättra någon av de kvalitéer som saknas. Det man bör titta närmare på vid en undersökning, förutom ett lokalt knästatus, är din funktionella nivå av styrka, koordination, smidighet, kondition och uthållighet, generellt och lokalt.  IMES princip är att genom träning eliminera så mycket man kan av de brister som spelar roll för din skada. När det gäller knäskydd (knäortos) bör man bestämma sådan efter ovanstående undersökning. Sök hos din idrottsläkare för detta.