Knät svullnar?

Fråga:

Min son på 12år tränar fotboll 3 ggr i veckan, helt plötsligt en träningsfri kväll svullnade hans knä upp ovanför knäskålen, kändes precis som det var vatten. Var inne på akuten och träffade en ortoped som kollade och röntgade även! men inget fel hittades! Han har inte ont någonstans i knät,svullnaden la sig efter ett par dagar med tryck/vila men när han började träna igen så svullnade knät lite men dock inte lika mkt som första gången, nu har han vilat 1 och ½ vecka och svullnaden har lagt sig igen. Är det farligt att fortsätta träna? Någon aning om vad det kan vara?

Svar:

Sannolikt rör dej sej om en slemsäcksirritation, bursit. Den kan bero på olika saker men vanligast är en mekanisk retning, t ex att man slagit i något eller nött mot området. På vanlig slätröntgen syns bara skelettdelar, således inte slemhinnesvullnad. 
Om sonen kan böja och sträcka fullt ut på knät och är utan smärta borde det vara ofarligt att träna. Om svullnaden inte ger med sej på sikt bör man söka hos hans idrottsläkare.