knävärk efter löpning

Fråga:

Hej jag får värk på insidan av ena knäet i c:a 3 dagar efter träning.knakar till när jag ”knäsitter” problemet uppstod vid utförsåkning i hög hastighet i sväng med ”slagigt” underlag , kändes som en knäpp i knäet och gjorde ont först dagen efter.Kollat röntgen ingen artros (synlig).Knäet ev något mer glapp än det andra, har själv känsla av att menisken skadats på innerkanten och att det svullnar lite vid löpning , en sjukgymnast trodde att det är en korsbandsskada men kan inte se att jag har de symtomen.Vad kan det vara och kan jag träna bort det? Tycker mig bli lite bättre av cykling

Svar:

Vid ”insidan av knät” finner flera strukturer som kan bli skadade. En vanlig skada är stukning av det inre ledbandet, som håller ihop knät vid sidovackling. Det kan helt eller delvis gå av, men vanligare är att det blir uttänjt, d v s att knät bli instabilt, ”glappt”. Rätt åtgärd är då att träna stabilitet och koordination genom särskild träning som du kan lära dej hos idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnat eller naprapat.
Men man bör första ta reda på vad som är fel, ställa en diagnos, genom en undersökning. På vanlig röntgen syns bara skelettdelar, så det är inte så konstigt att skadan inte syns där. En manuell undersökning ger mer information.
Sök för detta hos din idrottsläkare, alternativt via din husläkare till ortoped med knäinriktning.