Knöl ovanpå foten

Fråga:

Hej,

Jag är en långdistanslöpare som den senaste veckan dragits med en öm knöl ovanpå foten. Den kom i samband med att jag bytte från löpning på asfalt till eljusspår och skog, jag bytte då även till skor jag tidigare aldrig haft problem med. Jag länkar till två bilder på foten här nedan:

http://sv.tinypic.com/r/11b2ann/9
http://sv.tinypic.com/r/2nh22j8/9

Knölen är ganska hård, inte som ben men hårdare än bara någon vanlig svullnad. Det verkar som att knölen sitter precis mellan extensor hallucis longus-senan och första ”grenen” av extensor digitalis longus-senorna. Om jag håller emot tårna med handen (som i andra bilden ovan) och försöker vinkla upp tårna så gör det inte ont alls, så min första amatörmässiga gissning var att det inte var något trasigt i senorna. Jag kan gå och springa om jag låter bli att snöra skorna över knölen men det gör ont om jag trycker på den direkt med fingrarna. På morgonen kan det vara lite stelt och då gör det ont att till exempel spreta med tårna men när jag mjukat upp foten lite så är jag helt symptomfri. Efter helgens tremilspass så kändes det också lite stelt eftersom fötterna är instängda och svullnar upp lite vid dem längre distanserna.

Den har krympt lite sedan jag upptäckte den. Då var den röd och svullen så jag behandlade med voltaren gel och då blev det mycket bättre efter 2-3 dagar. Eftersom jag springer 8-10 mil i veckan vill jag självklart bli av med den här knölen så att jag kan snöra skorna ordentligt. Har du någon aning om vad detta kan vara och försvinner det vanligtvis av sig självt? Är det något jag behöver stärka i foten eller annat som jag kan göra på egen hand?

Mvh, Daniel

Svar:

Lokalisation och utseende kan stämma med rupturerat ganglion (säckbildning på senskidan som gått sönder) eller annan utgjutning i anslutning till senskidan, t ex på grund av ökat lokalt tryck (snörning och ovant löpunderlag), men man behöver undersöka din fot för en säkrare diagnos. Inget av de nämnda tillstånden är farligt, mest obehagligt. Jag föreslår fortsatt full behandling med NSAID-gel lokalt, samt att polstra (isolera) från direkt tryck, och undvika snöra skorna hårt, eller ännu hellre temporärt återgå till de äldre skorna, under någon vecka framåt. Vid försämring bör en läkare kontrollera status.