Knöl under foten

Fråga:

Hej! Jag tränar fyra gånger i veckan och rör på mig regelbundet, men nu har det börjat göra ont under foten och jag har upptäckt en knöl. Det är svårt att förklara vart knölen sitter, men precis nedanför stortån, där det redan finns en knöl. trycker man på den nya knölen, så kan den åka runt och ömmar hela tiden när jag går på den. När jag trots smärtan ändå tränar så får jag ont i lårets baksida efter ett tag. Det är inte bara när jag använder idrottsskorna utan hela tiden. Så kan det bero på mina skor? Och vad kan detta vara för knöl? Tacksam för svar!

Svar:

Knölen på tån kan vara ett ganglion, en säckbildning på senskidan som innehåller vätska. Det är relativt lätt att åtgärda i lokalbedövning hos din idrottsläkare, ortoped eller husläkare. 
Ont i lårets baksida kan mycket väl åtminstone devis handla om skor, men vanligare är stramhet och att rätt sorts styrka och koordination saknas i muskulaturen. För att säkerställa diagnos och därmed rätt terapi krävs en undersökning, t ex hos din idrottsläkare.