Knöl vid inre fotknölen

Fråga:

Min son, 17-årig hockeyspelare, har fått en knöl på själva fotknölen. Den sitter på fotknölen på insidan av höger ben och är stor som en halv pingisboll. Knölen ”dök upp” under slutet av hockeysäsongen i april och vi trodde nog den skulle försvinna av sig själv. Den har till och från minskat i storlek och gör inte ont. Den känns som en fettknöl och går att rucka på. Strax efter hockeysäsongen blev den mindre och har därefter både minskat och ökat i storlek. Nu närmar sig hockeysäsong med skridskor igen och knölen finns kvar. Som den känns nu och den storlek den har innebär att ett par skridskor blir mycket svåra att få på sig. Vad kan det vara och var och hur söker man bäst hjälp för att få bort den?

Svar:

Hej!
Knölen kan röra sej om ett ganglion, en ofarlig avsnörd säckbildning på skidan (paratenon) runt en av senorna. De är vätskefyllda med det mer eller mindre sega slem som normalt smörjer sena och senskida.  Ofta brister väggen i dessa spontant eller vid tryck, varvid de tömmer sej under huden, och brukar då läka ut av sej själv. Om de är mindre brukar man i första hand punktera dem i lokalbedövning. Är de större brukar man föredra att helt ta bort dem kirurgiskt, för att undvika att de kommer tillbaks.
För kirurgisk åtgärd behöver du träffa ortoped. Till sådan får du remiss via din husläkare. 
Kuriosa: Förr i tiden brukade provinsialläkaren lägga en krona på ganglionet och slå på denna med en hammare, varvid det sprack under huden. Åtgärden är inte alls så dum som den låter (jag har själv utfört manövern i början av min karriär), men kan göra lite ont några sekunder då ganglionet brister. Det som händer är att en rift bildas i säckväggen, som inte läker ihop. På så vis riskerar man inte att säcken återbildas och fyller på sej med vätska igen.