knölar på utsida häl

Fråga:

Hej min son är 11 år och har fått knölar på hälens utsida en på varje fot samma placering 2 cm ut från hälsenan och 2 cm upp på foten dom är stora som en normal vindruva och ömmar han spelar ishockey 3-4 ggr i veckan vad kan det vara och var ska man vända sig för att få bra hjälp med problemet

Svar:

Möjligen handlar det om begynnande Haglunds deformitet, en åkomma som beror på det mekaniska trycket mot området i fotbeklädnaden, d v s skor och skridskor. För trångt i området skapar vävnadsresistens med inflammation, som i värsta fall resulterar i broskbildning, en åkomma som genererar sej själv när orsaken inte elimineras.
Botet handlar såldedes om att eliminera den lokala trycket genom att ha fotbeklädnad som tilllåter extra plats för foten och hälen. Om skon/skridskon ligger och trycker mot området gäller att välja annan sko som passar bättre och/eller att välja annan skridsko. Somliga skor kan man ”lästa ut” hos skomakaren. Somliga skridskor kan anpassas till fottypen hos leverantören av skridskon. Ett problem i det sammanhanget är att pubertala/förpubertala personers fötter ändrar storlek snabbt, varför man får förvänta sej att byta till större storlek flera gånger per år.