Konditions träning eftet operation hals.

Fråga:

Hej, jag undrar när man kan tänka sig lite hårdare konditions träning igen efter en sköldkörtel operation (tagit bort hela sköldkörteln, vad jag förstod utan komplikationer). Verka som att man får ta det lungt med styrketräning och känna efter lite även efter 4 veckor enl sjuksköterskan på avdelningen.
Men hur är det egentligen med konditionsträning. Tänker att det borde vara okej efter 4 veckor? Eller ska man ta det lungt? Medel intensiv träning? Har mest tagit promenader och började arbet igen efter två veckor som va det normala (lite fysiskt arbete ändå men inte extremt). Men saknar att träna. Är en person som lätt blir lite rastlös och orolig i själen när man inte får träna.

Tack!

Svar:

En totalextirpation av thyroidea (borttagande av hela sköldkörteln) innebär att du inte har någon egen produktion av sköldkörtelhormon. Man behöver ersätta/substituera denna med tillskott. Hur mycket man behöver substituera är individuellt och tar tid att utprova. Läkningen efter operation är sällan ett problem och hindrar efter kort tid (6-8 v) inte fysisk aktivitet. Du bör börja med fys på låg nivå och trappa upp långsamt, inte minst för att minska skaderisken, ävenledes låta kroppen ställa in sig på den nya hormonsituationen. Ett tips är att själv läsa på om behandling efter operation, så att du lättare förstår mekanismerna.