Konditionsträning efter hjärtoperation

Fråga:

Jag har opererats för brusten aorta-aneurysm. Sprickan (13 mm) var i vävnaden mellan aorta och höger förmak, så syresatt blod gick tillbaks in i hjärtat och lungorna. Skadan syddes ihop och aorta förstärktes med en liten ”laglapp”. Operationen gick bra och eftersom jag var vältränad (MTB-cyklist) innan kom jag snabbt på benen. Men 12 dagar efter operationen fick jag en störning i blodcirkulationen (TIA) i höger öga. Det berodde på ett förmaksflimmer några dagar tidigare. Jag fick då Waran och efter flera förmaksflimmer också betablockerare (Metomylan). Först 100 mg, men efter en tid provade vi 50 mg och det fungerar nu.

Det har nu gått 11 veckor sen operationen och jag har trappat upp träningen från långa promenader till lugna distanspass och medelintensiva intervaller på cykel. Jag får lite olika råd från läkarna m a p hur hårt jag bör träna (för hälsans skull alltså). En kardiolog säger att jag kan köra hårt så länge det känns OK. Andra tycker att jag ska ta det lite lugnare och menar att det tar ett år innan allt är ”läkt”.

Så till mina frågor (m h t att jag rekommenderas att fortsätta med betablockerare i åtminstone 3-6 månader):

1) Finns det några särskilda risker förknippade med träning när man äter betablockerare?

2) Får jag sämre, relativt sett, effekt av träningen när jag äter betablockerare?

3) Finns det smarta och mindre smarta sätt att träna kondition (höja prestationsförmågan) när man äter betablockerare?

4) Får jag en ”momentan” positiv effekt på konditionen när jag slutar äta betablockerare?

Många frågor blir det…

Svar:

Nej, några bestämda risker finns inte med att träna med betablockerare. Nackdelen med dessa i konditionskrävande idrotter är att det bromsar hjärtrytmen, d v s hjärtats förmåga att prestera när kraven på syre ökar, d v s i situationer som kräver kondition. Eftersom man inte kan utnytta kroppens normala förmåga att höja pulsen för att möta syrekravet, kommer konditionseffekten att bli mindre. Metomylan är f ö samma substans som det välkända Seloken (metoprolol), ett ämne som har just sådana nackdelar.
Angeående konditionsträning på effektivt sätt så ber jag att få hämvisa till andra svar på samma fråga, samt denna artikel och denna artikel.