Konditionsträning med skadad menisk?

Fråga:

Jag är en tjej på 14 år som har råkat ut för en trolig meniskskada när jag spelade fotboll. Det enda jag gör hela dagarna är att sitta hemma och glo på tv. För jag får ju inte springa! Det är ruggigt tråkigt. Under dessa tre månaderna jag har varit skadad nu har min kondition förvärrats jättemycket (jag orkar knappt gå uppför en trappa) och jag har gått upp 3 kg. Så det jag undrar är hur jag kan träna upp konditionen under skadan?

Svar:

Det som avgör vad du ska gör, och när, är hur man bestämt sej för att ta hand om meniskskadan. Artroskopi med kirurgiskt korrektion av menisken? Avvakta? Har ortoped undersökt?

Du kan säkert träna kondition under tiden, men frågan är alltså hur och med vilket tidsmål. Främst bör man således säkerställa diagnosen och bestämma sej för den medicinska strategin, vilket är din doktors uppgift. Innan detta kan man heller inte göra någon vettig rehabplan. Det sämsta du kan göra är att ”sitta framför TV:n” och vänta på at det går över. Vila är ur idrottsmedicinsk synvinkel farligt.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se