Konstant träningsvärk

Fråga:

Hej,

Efter en meniskskada för 1,5 år sedan valde jag att pausa löpningen och börja med cykling istället då det inte gav så stora smärtor i knät. Jag tränar nu 3 ggr i veckan, två veckopass och ett helgpass. Veckopassen är på ca 2 timmar och helgpasset på ca 3 – 6 timmar. Jag kör på ganska hårt och är ganska slut i benen efter varje pass. Trots att jag tycker jag har gott om vila återhämtar sig aldrig benen, främst framsida lår. Efter en tävling på drygt 17 mil vilade jag 8 dagar utan att träningsvärken la sig. Jag har nu kört ett lugnt pass på 2 timmar för att se om det skulle hjälpa men inte. Har nu vilat 4 dagar till men fortfarande stumma ben. Vad skall jag göra? Vad kan vara fel? Jag skall köra VR (VätternRundan) och behöver därför långa pass.

Svar:

Du har fortfarande för kort återhämtning av benen för din typ av träning. F f a lårmuskulaturen tar lång tid på sej för återhämtning, i styrketräningssammanhang 8-12 dygn, beroende på hur tränad du är i det du utför, intensitet, rörelsehastighet och kraftuttag. Det innebär att de flesta idrottare tränar sina lårmuskler för ofta för att kunna optimera sin prestation.
Det kan också ha att göra med din muskelfiberuppsättning och hur du tränar i förhållande till denna. Långlopp på cykel förutsätter att de uthålliga fibrerna dominerar och att muskelgenomblödningen tillåter långvarigt arbete – i annat fall blir resultatet sämre beträffande uthållighet, med bl a ”stumhet” som följd.
Men det kan också ha att göra med hur du belastar i cyklandet, d v s vilka muskler som arbetar och hur väl dessa är koordinerade till varandra när du cyklar. 
För att optimera behöver man få en närmare uppfattning om dina förmågor. Sök hos din idrottsläkare eller specialcoach om du inte själv kommer till rätta med frågeställningen. Sådan finner du t ex hos oss på IMES.