konstant värk utsida/framsida knä

Fråga:

Jag skadade mitt knä första gången-97 inre ledbandet var partiellt rupterat samt att mediala menisken var lite trasig. vid artroskopi -01 upptäckts kronisk synovit inre ledkapseln och man såg sprickor i knäskålen, shavade menisken lite och avslutade.

Jag blev ngt bättre men hade kvar värk i knät vid motstånd, snabba stopp, hopp, löpning etc.

under en fysisk aktivitet våren -08 ramlade jag och det gjorde rejält ont i knät. svullnade upp men blev bättre men ej bra efter lite voltaren och vila.

Efter detta har det förvärrats. har nu ont hela tiden dygnet runt i olika omfattningar. har mkt svårt att gå nedför trappor och utför backar då knät inte bär riktigt. Det gör oerhört ont att böja knät från rakt till kankse 20 grder böjning, sen går det bra. Går därför med rakt ben i backar eller konstant böjt då det är böjningen i sig som gör ont.

knät är ej varmt men konstant svullet, har en utgjutning till vänster om knäskålen som hoppar när jag böjer knät. Det är den som gör ont vid böjning. ibland på plant underlag hoppar knät snabbt till ut i maxläge bakåt och sen framåt vilket känns oerhört obehagligt men sen håller det sig stabilt ett tag men med ökad värk förstås.

Kan inte springa alls idag då jag inte har ngn styrka i vänster knä och det känsn som om jag skulle ramla framåt då med böjt knä.

Jag är rejält överviktigt men ändå rätt så vältränad och har tränat styrketräning i gym m sjukgymnast m omgångar för just knät och mina ben muskler är hyffsat starka.

Har mycket fotriktiga skor med fotbäddar ord av ort tekniker pga fotskada höger.

har gjort RTG samt MR så sent som jan- 2010 men man såg inget direkt på den. Ingen synlig artros heller.

ingen fysisk us dock i samband med MR.

Är det någon idé att bok ny tid till läkare igen eller ska jag bara gilla läget, går inte till läkare i onödan därav de långa förloppen ovan.

Svar:

14 år med knäbesvär är svårt att bedöma! Det som avgör hur man ser på prognosen för ditt knä är hur din funktion ser ut just nu och vilken ambitionsnivå du har. Man behöver kartlägga detta med ett funktionellt status, där man bl a tittar på din koordination, smidighet, styrka, uthållighet och kondition. Vid knäledstrauma med efterföljande smärttillstånd är det vanligt med avsevärd styrkeförlust och koordinationsförlust, vilket får sekundära följder bl a för kondition och rörlighet. Att MR inte kunnat påvisa någon artros är ett gott tecken, och talar för att åtminstone en del av besvären är åtgärdbara med rätt rehab. Det funktionella status kompletteras med ett sedvanligt knästatus, och för att åstadkomma detta behöver du träffa någon med denna kompetens, din idrottsläkare eller en ortoped med OMT-kompetens. Status är utgångspunkten för hur man bedömer din prognos och designar och ordinerar rehabiliteringen.