Konstig ont i knä

Fråga:

Hej!

Jag har en fråga angående mitt knä där jag känner en konstig smärta och obehag. Jag är inte helt säker på när eller hur skadan uppstod men att det är någonting fel är jag helt övertygad om och att det inte nåt som jag inbillar mig själv eftersom jag är inte en sån person. Jag spelar fotboll på en hög nivå (ungefär 6 pass/vecka). Och på försäsongen då jag var lite otränad har jag börjat känna ont och obehag på insidan(ungefär på höger sidan på knäsenan) och utsidan(på vänster sida på knäsenan lite längre ner än den högra) av knät. Jag kan genomföra en träning utan stora problem och ont i knät får jag väldigt sällan(när jag t.ex. landar efter ett hopp, eller springer baklänges) Men det är inget som stör mig speciellt mycket men lite ont får jag. Jag kan jogga långa sträckor, skjuta med det skadade benet osv. Men ont och obehag får jag direkt efter träningen när jag vilar fram. Ont försvinner inte heller dagen efter – men lite bättre är det. Den kommer oregelbundet och hugger till ibland från ingenstans(även när jag ligger eller sitter). jag kan sitta på huk och knät låser sig inte efteråt. Jag har besökt en ortoped men han blev förvirrad över mina symptomen och kunde inte sätta en exakt diagnos. Dock sa han att det varken va en korsbandsskada eller en allvarlig menisk skada. Hans gissning var att jag kunde förmodligen klämt menisken men att det var inget allvarligt och ont försvinner efter ca 6 månader. Men jag känner att det har förvärrats en del och jag är lite bekymrad över den skadan som stör mig redan 3,5 månad och den diagnosen som jag fick.

Så min fråga är vad tycker du om mina symptomen? Vad bör jag göra eller är det inte allvarligt med tanke på dessa symptomen? Och slutligen vad kan det vara för skadan, kanske något slags hopparknä eller någonting?
Vore väldigt tacksam över ditt svar och bedömning. Tack för din tid.
MVH

Svar:

Jag har lite svårt att tolka din beskrivning av lokaliteten, men förstår att du har besvär från båda knänas framsida i närheten av knäskålssenan. Den typ av besvär du beskriver talar för överbelastning, d v s att du inte har tillräcklig marginal i någon av dina kvalitéer/förmågor, och att du öveskrider denna från gång till annan. Mest sannolikt, mot bakgrund av min erfarenhet och din besvärsbeskrivning, är att din koordinationsförmåga och eller/excentriska styrka inte når upp till din kravnivå. Om det är så måste du få tillräckligt högkvalitativ rehabträning så att din nivå ökar. För att ta reda på det behöver man göra en funktionell undersökning/testning. Att ortopeden inte kunde komma fram till detta är inte så konstigt, eftersom denne är specialist på kirurgi, och ditt problem handlar inte om det.
Sök i stället hos din idrottsläkare, t ex hos oss på IMES, för en mer specialiserad diagnostik och terapi.