Konstig symtom efter träning

Fråga:

Jag är en man i 50 års åldern som tränar 3-5 gånger i veckan normalt ( styrketräning, löpning och innebandy)men får konstiga symtom efter hård träning. Jag har svårt att sova och dagarna efter har jag ont i väntra delen av huvudet och i tänderna, vänster öra samt hjärt smärtor. Känner mig väldigt trött och har mycket träningsvärk. Vill träna då jag tycker om det men är rädd för alla symtomen och får oroliga känslor ett par dagar. Tacksam för svar?

Svar:

Det finns flera tänkbara orsaker till dina besvär i käke/huvud och såsom jag uppfattar det i vänstra delen av bröstet (”hjärtat”).
N:o 1 är ändå att först utesluta så att besvären från bröstet inte är förorsakade av hjärtproblem. Du bör därför söka hos din idrottsläkare eller husläkare för det så snart det låter sej göras.
Besvären kan f ö antingen bero på spänningar i muskler kring käke-tänder, eller från halsrygg/nackrosett. I och med att du får svårt att sova blir den nödvändiga återhämtningen sämre, vilket kan förklara tröttheten. 
Även för dessa problem krävs en undersökning för att kunna avslöja den egentliga orsaken, och därmed diagnosen. Sök hos din idrottsläkare (eller om sådan inte finns att tillgå: husläkare) som kan ordinera rätt behandling eller remittera vidare om man inte kommer fram till vad det beror på.