Korsbands-rehab

Fråga:

Hej!

Jag har slitit av korbandet, skadad en menisk och blev för snart 7 veckor sedan opererad på detta på Sophiahememt i Stockholm. Allt har gått bra och jag har nu fått tillbaka största delen av rörligheten och ”hittat” tillbaka till muskelkontakten i låren.

Sjukgymnastiken jag bedriver är den klassiska ACL-rehab proceduren med mycket exentrisk träning med lite el-behandling.

Nu till min fråga, jag är multiidrottare och har hållit på med fotboll, crossfit, löpning och allt möjligt. Jag har ett fysiskt jobb som kräver en del. Rehab tiden är enligt läkare och sjukgymnast ca 9 månader.

Det jag undrar är att rehaben känns väldigt inriktad på just korbandet, knät i allmänhet och låren. Resten av kroppen känns väldigt passiv.

Därför har jag kollat och sett en del undersökningar om hur man bör träna under rehaben. Jag har hittat studier som visar på att ”Power plate”, så kallade vibrationsplattor, ger en klart snabbare muskeltillbyggnad och även stärker leder i jämförelse med klassisk sjukgymnastik efter ACL-skada.

Har du någon åsikt om Power plate i kombo med min skada? Min sjukgymnast är bra men väldigt traditionell och säger nästan av ”farten” nej eftersom hon inte riktigt vet vad power plate är.

Ortopeden hänvisar bara till sjukgymnast.

Det blev en lång fråga och sammanfattningsvis är jag ute efter så bra rehab som möjligt för att träna HELA kroppen och inte bara knät och då känns power plate som ett bra alternativ!

Tack för input!

Svar:

Du har rätt i att du behöver ersättningsträna som komplement till rehabträningen, för att kunna komma tillbaks så bra som möjligt i din fysiska aktivitet. Eftersom vi inom sjukvården arbetar i enlighet med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” kan man inte rekommendera rehabträning som ligger utanför det begreppet; om den aktuella metoden saknar tillräcklig evidens så kan den inte rekommenderas. Vibrationsplatteträning kan inte anses vara en träningsmetod med tillräcklig evidens. Du kan räkna med att du får fullgod rehab hos sjukgymnasterna där du är nu. 
Ersättningsträningen kan designas av någon med erfarenhet av både din rehabtyp och idrottsinriktning. Sådan kan man hitta t ex hos Löparkliniken i Stockholm.