Korsbandsoperation

Fråga:

Hej! Jag har två frågor.
Jag opererade mitt korsband för tre veckor sedan. Trots att läkare/sjukgymnaster förmodligen antagit att det var självklart att springa inte är aktuellt ännu så har det inte framgått klart. Snarare har de sagt att jag får känna själv och belasta efter hur jag själv känner. Så idag tog jag ungefär 4 lunga löpsteg och på det sista stack det till i knävecket, något uppmot låret. Jag antar att det blivit en bristning där de tagit ledbandet och undrar nu följande: Hur allvarligt kan det vara? Hur lång tid tar det innan bristningen läkt ihop (om det är en bristning)?
Och så till nästa fråga. Idag har jag inte gjort min rehabträning eftersom det sticker till i bakre låret, pga sträckningen eller vad jag nu gjorde idag. Men jag har i varje fall ett rehabprogram med övningar som tar ungefär en timma. Detta ska jag göra 3-5 ggr/dag. Jag är orolig för som det är nu så hinner jag knappt med två gånger. Jag förstår att det här är vad jag gör det till och att jag bör träna så mycket som det går, men jag förstår inte hur jag ska få ihop det. Om jag behöver göra det 3-5 gånger kommer jag självklart försöka få till det, jag vet bara inte vad jag ska få tiden ifrån. Så jag undrar lite om det är okej med 1-2 eller om det är 3-5 som gäller.

Svar:

3 veckor efter korsbandsrekonstruktion är alldeles för tidigt för att pröva löpning. Men det låter synnerligen allvarligt att ditt rehabupplägg överlåtits till dej att ”känna efter själv”. Det är också allvarligt att man inte försäkrat sej om att du är helt klar över upplägget av detta. Resultatet av en korsbandsrekonstruktion är starkt avhängigt kvalitén på rehab och uppföljning.
Att få problem från tagstället för senan man ersatt ditt korsband med är ganska vanligt, men sällan allvarligt; man får räkna med viss lokala problem månaderna efter den kirurgiska insatsen. Om man vill bedöma dina besvär mer exakt bör det göras av din idrottsläkare eller ortoped.
Rehabprogram 1 timme per pass 3-5 ggr dagligen? Det skulle innebära att du skall ägna 3-5 timmar varje dag åt rehabträning, vilket låter helt orimligt ur alla synvinklar! Inte ens en frisk person utan skada skulle klara eller ha nytta av den mängden träning. Ett exempel på principiellt innehåll av rehab vid främre korsbandsrekonstruktion finns på denna länk. Programmet skall alltid individanpassas, vilket kräver en kunnig och erfaren terapeut. Om du inte har det bör du omgående se till att få det!