Kortisoninjektion i ljumsken?

Fråga:

Hej! Jag har efter att har börjat spela fotboll igen skadat mig i ljumsken. Det började när vi för första gången tränade utomhus och körde skotträning i ca. 45min två dagar i rad. Efter att inte spelat fotboll på närmare 10 år var det riktigt roligt att äntligen få skjuta igen så jag tog givetvis i för kung och fosterland… Efteråt hade jag väldigt ont i högt uppe i ljumsktrakten samt långt nere i bukmuskelaturen på högra sidan. Det som smärtar mest är jag rör höger benet innåt och utåt. Jag har försökt vila upp till en vecka och sedan tränat igen men slitit upp skadan igen. Har kontaktat allmänläkare som misstänkte inflammation och därför skrivit ut en 10-dagarskur Diklofenak som jag nu äter. Jag kör även rehab-träning hos sjukgymnast blandat med ultraljudsbehandling. Jag känner att det börjar bli bättre men inte i den takt jag önskar. Om en månad kommer jag spela en fotbollsturnering med ca. 10 matcher på en vecka och till dess vill jag vara fullt frisk. Nu efter all bakgrund kommer min egentliga fråga; Om jag inte hinner rehabilitera mig inför turneringen kan man då spela på smärstillande sprutor? Vilka för resp nackdelar ger detta samt hur går man i så fall till väga? Kan du rekommendera någon idrottsläkare i mitt närområde? Jag är förövrigt 34år och bor i Upplands Väsby, Stockholm.

Svar:

Ljumskskador hos fotbollsspelare handlar oftast om muskulära besvär, bråck eller nervinklämning. Genom en undersökning kan man fastställa korrekt diagnos, vilket avgör behandlingen. Behandlingen av muskelbesvär består i att träna de kvalitéer som saknas (t ex styrka, smidighet) och låta kroppen ta hand om läkningen så ostört som möjligt. Träningen/rehab skall ha tillräckligt hög kvalitet för att nå upp till de krav som ställs, vilket kräver idrottsmedicinskt kunnig och erfaren terapeut. Att försöka ta bort smärta med injektioner för att kunna spela match är inte professionellt eller seriöst, då det riskerar att göra skadan värre. 
Idrottsläkare hittar du närmast hos IMES/Idrottsdoktorn.se, till vilken du kan beställa tid snabbt och enkelt på nätet: https://www.idrottsdoktorn.se/bokning