Kotor som glider

Fråga:

Jag har kotor som glider L4 o L5 har varit på magnetröntgen o fått detta fastställt. Jag har ständigt ont o har akutont ungefär var tredje vecka som visar sig i att jag kräks. Jag har också en kass läkare som inte gör något. Jag har 2 hästar som inte jag har ridit på 1 år men tänkte sötta igång dem nu. Min läkare säger att jag inte får rida, men jag får ju lika ont vad jag än gör. Finns det något som kan minska smärtan? Tacksam för svar

Svar:

Det som är intressantaste vid ländryggs-olistes (kotglidning) är inte glidningen i sig, utan dess förhistoria, d v s vilka mekanismer som ligger bakom, och vilken terapi man hittills tillämpat, och om den varit framgångsrik. Behandlingen avgörs av detta samt symptombild (vilka besvär du har, och grad) och glidningens läge och storlek.
Om din läkare inte har ryggkunskap bör du få en remiss till någon som kan, ryggortoped eller ryggspecialiserad sjukgymnast, för en bedömning. 
Behandlingen kan bestå av att om möjligt eliminera bakomliggande orsaker, särskild rehabträning, kirurgisk åtgärd och/eller smärtstillande läkemedel.