Kraftig inflammation i skelettet

Fråga:

Springer med Team Stockholm Marathon. Ganska länge har jag haft i området på en viss punkt vid den nedre magmuskeln. Före året konstaterade en vanlig läkare via ultraljud att det INTE var ett bråck och att det förmodligen var en magmuskel bristning. Ingen hjälp har jag fått av dem sedan dess eller förslag på vad jag skall göra åt det så jag har sedan dess tränat på med lite försiktighet trots ontet som blivit värre nu eftersom vi springer längre och längre. Jag lyckades springa maraton i Rom 20/4 och 6 dagar efteråt sprang jag Premiärmilen men sedan det haft jätte ont.
Äntligen gjorde de magnetkamera röntgen och det vissats sig att jag har en kraftig inflammation i skelettet där jag har ont. Tyvärr har inget hänt sedan dess (4 veckor), väntar på remiss. Inflammation i muskeln har jag hört om men inte i skelettet. Vad innebär det? Vad skall man göra och inte göra då gällande träning, avstå helt? Jag vill springa maran om 3-4 veckor. Är det ok att ta medicin mot smärtan och springa på om jag orkar?

Svar:

Man behöver undersöka dej för att säkert avgöra vad det handlar om. Team Stockholm Marathon har eget idrottsläkaravtal med Idrottsdoktorn.se avsett för detta.
Troligen handlar det om att du använder bukmuskulaturen på ett ofördelaktigt sätt (t ex genom låg bålstabilitet), varvid du fått spänning och inflammation i bukmuskelns infästning. Muskelbristningar i den region du antyder är inte vanligt hos löpare. Men det är svårt att avgöra vad exakt du menar med ”nedre magmuskeln”, varför en undersökning hos din idrottsläkare ger säkrare besked om både diagnos och orsak så att rätt råd kan ges.