Kraftig smärta i höger lår och upp mot höften.

Fråga:

Jag får kraftig molvärk i höger lår, jag blir tvungen att stanna och avlasta benet ev strecha, vid promenader mest och löpning. När jag springer uppför försvinner smärtan och nerför återkommer den.
Jag är vältränad, tränar regelbundet, körde Vätterrundan nyligen, simmade Vansbrosimningen, ett antal Vasalopp närtid. Jag känner av smärtan även när jag åker rullskidor men det går att hantera. Jag har sprungit regelbundet hela livet men har blivit tvungen att minska på löpningen med tiden.
Jag är intressera av vad som orsakar smärtan, jag antar att det är nervrelaterat. Går det att åtgärda?

Svar:

Hej!

Osäkert att gissa på då man saknar information, bl a om besvärslokalisation. Att det ”gör ont i låret” kan betyda många olika saker. Att det gör ont i nedförsbackar vid löpning men inte i uppförsbacke skulle kunna tala för engagemang av ”bromsande muskulatur”, t ex hamstrings eller fästet för dessa i sittbensknölen (tuber ischiadicum). En annan vanlig höftnära skadelokal är inflammation i höftbensknölen (trochanter major), på utsidan långt upp på låret, s k trochanterit. Man behöver veta mer om bl a smärtans natur, ev smärtor efter aktivitet m m. För en säkrare diagnos behöver man undersöka manuellt. Sök i första hand hos sjukgymnast/fysioterapeut för detta, eller hos läkare.