Kraftigt ökad snitt- och maxpuls vid löpning, krävs vidare undersökning?

Fråga:

Hej,
För ett antal månader började jag känna mig väldigt sliten. Träningspassen gick sämre och återhämtningen var väldigt dålig.

Jag har sedan tre månader tillbaka minskat träningsmängden till mindre än ett löppass i veckan och minskat arbetsbelastningen på jobbet. Utöver det har jag sjukskrivit mig för fyra veckor sedan för att säkerställa att jag faktiskt får vila upp mig.

I samband med detta har följande tester utförts:
Vilo-EKG – Allt OK
”Standard” blodprov – Allt OK
Kortisol och Testosteron – Allt OK

Trots minskad träning och stress kombinerat med återhämtning så är min puls betydligt mycket högre vid lägre belastning än för några månader sedan.
Statistik från aktiviteter via pulsband (exempel på lugnt pass):
ActivityType Date Distance Time Avg HR Max HR Avg Pace Best Pace
Running 2023-01-23 4.14 0:30:10 180 190 7:17 6:33
Running 2022-09-15 4.14 0:26:09 153 165 6:19 5:37

Inte riktigt vad man kan förvänta hos en hyffsat vältränad 30 åring.
Finns det anledning att titta vidare på detta eller är det tid och vila som krävs?

Mvh

Svar:

Jag utgår från att man genomgått en hälsokontroll via husläk eller motsvarande. Om detta inte är utfört bör det utföras först av allt, i syfte att utesluta andra orsaker till ditt tillstånd.

Din beskrivning talar för en stressreaktion. Det tar betydligt längre tid för utlämning och än mer tid behövs för rehab, än de flesta är beredda på och kan få acceptans för. Detta är orsaken till att många inte ”läker ut” och/eller återfaller.

Man bör söka bekräftelse i en fortsatt utredning, d v s med inriktningen att få bekräftelse på detta. Det kan göras genom att din behandlare inhämtar mer information, där en ingrediens är psykometrisk diagnostik, t ex genom skattningsformulären KEDS, SMBQ.

Om stress/utmattning är orsak/delorsak bör man ta detta på stort allvar, och designa en återhämtningsplan. Vila är inte tillräckligt som återhämtning – det krävs mer avancerade insatser inkluderande aktiva åtgärder fysiskt och psykiskt.