Kräks på gymmet

Fråga:

Hej.
Min sambo blir väldigt illamående och i värsta fall kräks på gymmet när han börjar köra sina övningen. Tar han i lite för mycket eller att det blir lite motstånd och inte avbryter så kräks han. Detta kom för ca tre månader sedan och nu så kan han inte träna. Vilket är hans liv. Alltid tränat. Vi har försökt med allt. Tagit bort mjölkprodukter, proteinpulver, dricka mer, äta mer eller mindre innan träning men det blir inte bättre. Ha. Är fullt frisk i övrigt. Vad kan detta vara?

Svar:

Beskrivningen låter inte som någon form av allergi eller överkänslighet för något födoämne. Man behöver fler uppgifter för att kunna hänföra symptomen till något specifikt område. Om ”kräkningar” handlar om sura uppstötningar är det över mag-tarmkanalen som man behöver fokusera på. Vid samtidigt illamående bör nervsystemet vara i fokus.
Jag föreslår att din sambo söker för en allmän undersökning hos i första hand sin husläkare (på en ordinarie besökstid), som kan avgöra vilken riktning en eventeull utredning bör ha. Om husläkaren inte kan avgöra orsaken till besvären kan hen remittera vidare.