Kramp i låren

Fråga:

Hej

Jag har en dotter på 15 år, som växt färdigt redan i 13 års åldern. Hon spelar fotboll men tvingas senaste månaderna avbryta både match och träningar i förtid pga kramp/mjölksyreliknande smärta i både vänster och höger baksida lår. Det har blivit värre och ibland tvingas hon avbryta redan efter 10 minuter. Domningar i fötterna är inte ovanligt i början av fysisk aktivitet numera. När hon avbryter försvinner smärtan ganska omgående och dessa problem finns ej utanför idrotten, men det är omöjligt att fortsätta springa mer den träningen eller matchen. Musklerna är konstant spända och hårda även i vila, både lår och vader. Så har dom varit under flera år men har aldrig påverkat prestationen och snabbhet tidigare.
Lättare ryggsmärta har nämnts ganska frekvent länge men inte så pass att det påverkar vardagen eller att hon velat söka vård av det skälet.
Vi har försökt öka stretch och massage utan framgång efter att konsulterat två olika fysioteraputer. 1-2 dagars vila i veckan. Musklerna är så pass spända att hon inte känner någon smärta vid användning av foamroller. Hon äter och dricker ordentligt, sover och tar magnesium
Vad kan det vara? Vad bör vi göra?

Svar:

Det är alltid svårt att värdera subjektiva besvär – en (objektiv) undersökning gör det något lättare, i synnerhet som man samtidigt kan inhämta muntliga svar på nödvändiga frågor. Jag är tveksam till att din dotters besvär genereras ur en enda orsak. Det kan handla om att nervsystem, muskler och cirkulation inte är i fas, såsom det kan vara när de fysiologiska förhållandena ändrats snabbt; en stor mängd träning, längdtillväxt, muskeltillväxt, plus sekundärfenomen såsom minskad smidighet och lokala kramper. Fysioterapeuterna föreslår vila, vilket kan betyda att de tänker i termer av överträning, vilket kan vara en arbetshypotes.

Konkret bör man kunna bilda sig en säkrare uppfattning genom en kompletterande undersökning hos lämplig läkare, idrottsläkare eller husläkare med idrottsmedicinskt intresse/utbildning/erfarenhet. Magnesiumtabletter, foamroll och massage har en tveksam plats i behandlingen.

Om mitt antagande om överträning är korrekt bör hel vila under 2-3 veckor göra att symptomen lättar, vilket är till diagnostisk hjälp.