Kramper i vader och stora lårmusklerna.

Fråga:

Hej! Jag har problem med kraftiga rörelser i båda vaderna samt att jag har återkommande kramper i både vader även haft kramper i stora muskelgrupperna på låren.
Detta sker oftast nattetid och har pågott sedan hösten 05. Att jag minns dess början är att jag i augusti fick konstaterat Borrelia. Läkarna kopplar dock inte ihop detta som ev orsak. För korta muskler? Tappade under denna tiden all muskelkraft.
Flera kontakter på Vc där jag nu är ordinerad T Stesolid 5 mg för att ta till natten när jag jobbat lite mer i trädgården ellr känner att något är på gång. Börjar ofta med synliga och kännbara rörelser i vaderna.
Vid de större kramptillfällerna är jag ordinerad Stesolid 10 mg rectalt som maken måste ge mej då jag inte klarar detta pga mkt kraftig smärta.
Nu har jag börjat känna av att muskel paketet på vaderna är mer spända och stela, jag känner även ryckningare längre upp mot midjan.
Är överviktig men jobbar på att reducera denna med hjälp från Kurator på Vc (tidare med i viktgrupp) samt att komma igång med träning.
Är nu orolig att det kan vara någon sjukdom som ligger bakom men har hittils inte fått något förståligt svar.
Arbetar som sjuksköterska inom psykiatrin (öppenvård)där jag försöker röra mej så mkt jag kan.
Hoppas du kan ge mej lite mer svar på problemet.
Tacksam för svar när det gör sig möjligt.
Med vänliga hälsningar Ebba Hedström

Svar:

Det här hör egentligen inte till idrottsmedicin, men förekommer mer frekvent hos idrottare som kraftigt ökat eller lagt om sin fysiska aktivitet, t ex efter eller i samband med marathon. Nattliga muskelkramper är vanligt och risken att få det ökar med åldern. Orsaken är okänd, men helt klart är muskulaturen lättriggad för retning, säkert av olika skäl från fall till fall. Ibland avslöjar sej mineralbrist när man tar prover, men det är oftast inte orsaken. Det som hjälper för stunden när krampen sätter i är att stretcha emot muskelkrampens riktning – då släpper den relativt omgående – upprepas vid behov. Om vaden krampar ställer man sej upp och töjer ut den, trots smärtan. Som förebyggande hjälper ibland att se till att ha full smidighet i berörd muskulatur genom stretching. Ibland hjälper dagligt tillskott av Zink eller Magnesium, trots att ingen brist kunnat påvisas. Ibland hjälper Oxazepam eller annan bensodiazepin i låg dos till natten. Man kan också försöka med en parkinsonmedicin, Sifrol, i låg dos till natten. Viktigast är att din läkare förmår förstå att du är mycket besvärad och därmed kan föreslå rätt åtgärd för just dej.