Kronisk kompartment i vaden smärtar ner i hälen

Fråga:

Jag är en 20-årig fotbollsspelare som fått diagnosen kronisk kompartment i den bakre delen av vaden (superficial posterior) bilateralt via en tryckmätning. Jag skall operera vänster vad i augusti. Men saken är den att jag även känner smärta längs hela vadmuskeln ner till akilleshälen. Är det vanligt med smärta längs hela vaden när man har kompartmensyndrom i bakre delen av vaden? Eller kan det även vara tibialis poster syndrom som man har?

Väldigt tacksam för svar om du nu har någon aning om vad det kan röra sig om.

Svar:

Det är svårt att uttala sej om dina besvär utan att ha undersökt dej och tagit del av undersökningsresultat. Generellt utgår jag från att din ortoped bedömt och tagit ställning till dina besvär i och med tryckmätning och att man bestämt operation. ”Smärta längst hela vaden” räcker definitivt inte som beskrivning för att bedöma var ditt kompartmentsyndrom är beläget.
Symptom från kroniskt kompartmentsyndrom generellt: Stelhet och spänningskänsla i drabbat kompartment, muskelsvaghet i påverkad muskulatur, smärta vid töjning av dessa muskler, nervpåverkan inom kompartment med domningar och ibland smärta i nervens utbredningsområde.
Behandlingen av kompartmentsyndrom är att lätta på trycket. Det kan ske på olika sätt. När det gäller återkommande besvär vid träning, får man i första hand anpassa träningen (för vilket man behöver instruktion), eller byta aktivitet. I vissa utvalda fall kan det bli aktuellt att öppna muskelhinnorna under huden. För den som är extra intreserad kan boken ”Kompartmentsyndrom diagnostik, behandling och komplikationer” av Jorma Styf (ledande forskare på området) rekommenderas.