Kronisk seninflammation

Fråga:

Hej Dan

Jag har kämpat med ett par seninflammationer i mina fötter i 1,5 år och testat allt känns det som. Då fick jag diagnosen ”tenosynovitförändringar runt peroneus brevis longus, flexor hallucis longus och tibiallis posterior”, efter en magnetröntgen. Läkaren jag pratade med sa bara att jag skulle vila. Ingen medicin ordinerades. Skall påpeka att jag tränat aktivt hela mitt li, 4-6 ggr i veckan; aerobics, joggning, fotboll, skidåkning, golf, skridskor mm. Pratade med en naprapat som förklarade skadan. BAd mig vila och gav mig ett träningsprogram (ca 30 min dagliga fotövningar) som jag skulle börja med då smärtan var mindre. Under 6 mån, vilade jag, ingen träning förutom styrketräning. Blev inte bättre. Åt selen, zink, omega 3 för att få bort inflammationen. Något bättre. Började gå på akupunktur. Då började jag äntligen bli bättre. Har under 1 år gjort 30 min träningspass varje morgon. Har under det senaste året gått på ca 35 akupunkturbehandlingar. Har blivit bättre, men har fortfarande ont. Smärtan har gått i vågor men aldrig riktigt försvunnit och det känns som jag aldrig blir bra och kan dansa eller åka skidor igen (vilket är livet för mig). Har fortsatt att träffa husläkare och haft en kur med antiinflammatorisk salva. Hjälpte inte. Har gjort fotinlägg, som jag haft under 1,5 år. Jag börjar tappa hoppet. Träffade precis en fotläkare på Danderydssjukhus, som sa att han inte kunde göra så mycket mer än även låta mig testa en Voltaren kur samt se till att jag får nya fotinlägg. Än sålänge har det inte hjälpt. Har 1,5 vecka kvar av Voltaren kuren. Tror inte på det. Kan du hjälpa mig? Vad skall jag göra? Skall jag träffa någon som kan ge mig ett nytt träningsprogram för fötterna – nu har jag gjort samma rörelser i ett år? Skall jag äta något annat? Kan tillägga att jag äter otroligt mycket smågodis – kan socker påverka läkeprocessen? Stress – jag jobbar mycket? Borde jag göra en ny magnetröntgen för att se status är? Smärtan har flyttats runt i fötterna under det senaste året? Jag vet inte vad jag mer kan göra? Dans, skidåkning, inlines , skridskor, promenader, rörelse mm är lika viktigt för mig som att borsta tänderna. De påverkar psyket enormt. Nu har jag som sagt bara styrketränat och cyklat i 1,5 år men längar efter Alperna. Kan du hjälpa mig?
Hälsningar
Pia

Svar:

Hej Pia!

Du har sannolikt seninflammationer där man inte kommit till rätta med orsaken till dina besvär. Behandlingen du fått har varit symptominriktad, vilket ibland är tillräckligt. Men jag ser också att du fått råd och behandlingar som fördröjt eller förhindrat läkningen och försämrat möjligheterna till läkning.

”Antiinflammatorisk” salva har i flera rapporter ha likvärdig effekt med vilken hudcreme som helst, och har således ingen bevisad effekt enligt mitt sätt att se. Kosttillskott har enbart effekt i de fall man kan påvisa någon bristsjukdom för ämnet i fråga, annat är lögn att påstå. Vila är väl känt för att vara den absolut sämsta ”behandlingen”. ”Antiinflammatorisk” medicin i tablettform har enbart en smärtstillande effekt vid längre tids besvär och har aldrig kunnat påvisas ha någon antiiflammatorisk effekt på den här typen av besvär. Akupunktur har också enbart en smärtstillande effekt, och det låter väldigt ineffektivt och vansinnigt med 35 behandlingar utan resultat. Socker har ingen negativ effekt på besvären, och inte heller kan jag tänka mej att stress direkt skulle förorsaka dina besvär. Fotbäddar i all ära, men du har ju själv svarat på frågan hur mycket det hjälpt: inte alls.

Jag kan tänka mej många orsaker till dina besvär, t ex skoval, muskulär stramhet, felaktig träning och att de underhålls genom att orsaken inte är eliminerad.

För att kunna hjälpa dej behövs en noggrann undersökning, då det är helt omöjligt att uttala sej utan att ha sett dina fötter ”live”. Någon ny MR-undersökning låter inte nödvändig i ditt fall. Jag föreslår att du vänder dej till en ny läkare, helst en godkänd idrottsläkare som är van vid fotbesvär, t ex någon som sysslar med idrottare som använder fötterna mycket-dansare, löpare, gång etc.

Jag tror du har god chans att bli av med besvären helt, förutsatt att man eliminerar orsaken och ger dej en rehabiliteringsplan enligt gängse vetenskap och beprövad erfarenhet-dvs gör på rätt sätt. Någon orsak att misströsta ser inte jag, men jag förstår att du blivit mycket lidande av detta.

Lycka till!