Ländryggen

Fråga:

Hej jag är en tjej på 18 år som håller på med truppgymnastik. Jag har alltid haft problem med skador, allt från benhinnor, handleder, fötter men det har inte stoppat mig i min träning. Just nu har jag väldigt ont i ländryggen (vänster sida) ner till svanskota och rumpa. Vad kan detta vara? Vid vissa tillfällen har jag så ont i svanskotan att jag inte kan sitta på en stol under längre tid och när jag väl ställer mig upp tappar jag nästan andan för att det gör så ont.
Tacksam för svar!

Svar:

Truppgymnastik är en idrott som ställer mycket stora krav på kroppens olika förmågor, varför skador tyvärr är vanliga. Inte sällan handlar det om att koordinationen av belastade muskler inte räcker till för den höga kravnivån, eller att en vävnads hållfasthet överskrids.
I ditt fall behöver man mer uppgifter för att kunna uttala sej om vilken struktur som är skadad och vad som förorsakat det. Hos kvinnor är leden mellan bäcken och korsben, SI-leden, ibland ett känsligt område som dabbas av överbelastning, då den utsätts för stora påfrestningar samtidigt som den naturligt hos kvinnor kan vara överrörlig. Men det finns många sturkturer i det område du nämner som kan vara inblandade. För diagnos behöver man dels fler uppgifter och dels en undersökning. Mitt råd är att du söker hos din idrottsläkare, eller hos naprapat/sjukgymnast med idrottsmedicinsk utbildning och erfarenhet.