Långsamma promenader?

Fråga:

Hej
Såhär ligger det till; jag är ett promenadfreak som går 1-2 timmar dagligen… tröttnar aldrig och det är den enda (av allt jag provat) motionen jag tycker om.
Alltså finns det ingen anledning att byta. Men jag går inte alltid så raskt som jag kanske borde med tanke på att jag vill förbränna fett. Ibland blir jag ledsen och orolig när jag läser att man ”måste” gå fort, som att det jag gör inte är tillräckligt.
Jag sniglar mig inte fram… men blir heller inte särskilt andfådd och svettig. Frågan lyder; måste jag verkligen gå raskt för att förbränna, trots att jag faktiskt går ganska mycket och länge?
Jag orkar helt enkelt inte gå så fort, det är först efter promenaden jag vaknar till liv.
Tilläggas bör väl att jag äter ordentligt och att jag under hela mitt liv har haft (utan tvekan) sämre kondition än vad som är normalt för andra i min ålder.
(Nu är jag 22).
Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Jag kan trösta dej med att du visst förbränner fett, även om du går långsammare. Det man pratar om är egentligen hur man optimerar fettförbränningen, hur man är mest effektiv, inte om man över huvud taget förbränner fett. Jag tycker det låter alldeles utmärkt med den aktivitet du ägnar dej åt. Din konditionsnivå motsvarar precis den ansträngning du utsätter dej för. Om du vill förbättra den måste du träna den genom att vara mer ntensiv i ansträngningen. Effekten kommer ganska snabbt men är också en färskvara och försvinner om man inte underhåller den. Tänk på vad du egentligen behöver i konditionsnivå än att du skall prestera för att andra skak vara nöjda.