Långvariga prblem med höger sida

Fråga:

Hej!

jag hoppas att du kan hjälpa med en kvalificerad gissning på vad mitt problem kan vara och vart jag ska vända mig.

Jag har konstant värk ända upp från ländrygg ner till foten sedan 3 (om inte 4) år tillbaka och jag blir galen. Jag är aldrig smärtfri. Det är vid gång, träning och vila. Det känns som att jag inte kunnat slappna av i benet på hela den här tiden och det påverkar nu min sömn och min koncentration.

Problemen uppstod gradvis när jag för 4 år sedan upptäckte löpning och med hjälp av det gick ner 28 kg i vikt. Till en början värkte knäet enbart…. Känns som att benet inte följer med och att foten är ”felställd”. Foten slår in i vänster ben/fot vid promenad och träning hela tiden. Gången känns onormal och jag anstränger mig för att gå normalt. Känsla av att högra höften ”tippar inåt” och är svag vid gång och träning. Det känns som att jag nu fel belastar hela benet och att det ena problemet föder det andra. Ingen har kunnat säga vad som förmodligen är grundorsaken så att jag kan utgå från det i rehabilitering utan den ena läkaren har sagt att jag ska fokusera på knäet och att stabilisera det, den andra att jag ska stärka höften, den andra ryggen. De här ”punkt rehabiliteringarna” har inte minskat mina besvär.

Mina problem är följande:

Längrygg- stel
Svanskota- värk av att sitta så svanskotan belastas
Ljumske- strålande och molande värk centralt, sen en tid även in mot bäckenbotten
Höft/ljumske- värk som strålar ner i låret på både bak och framsida, ibland även brännande smärta i samma område. Värk /svaghetskänsla utsida höften.
Knä- värk som varierar. Ibland mitt på, på sidan (känns ofta som ett blåmärke vid en punkt på utsidan av knäet efter promenad/träning), alltid stelhetskänsla bakom knäet efter promenad eller annan aktivitet. Känns stramt och stumt i knävecket när jag böjer benet.
Skenben- skadat i en ridolycka vilket lett till att jag tappat känsel på ett område där.
Fot- Kraftig sutkning för många år sedan, sedan dess värk och stelhetskänsla om jag lyfter foten och vinklar den utåt. Ont under främre trampdynan sen 3 år tillbaka ca- får förhårdnad i mitten av trampdynan som gör ont. Detta fick jag aldrig innan mina problem började för några år sedan.

Jag har gjort följande undersökningar (utöver sjukgymnastik):

• Röntgen knä
Visade inget större problem. Det är lite för stor lutning åt ena sidan vilket dock inte bör vara orsaken till mina problem enligt läkaren. Ingen synlig skada på menisken.

• Röntgen ländrygg
Visade inte på något diskbråck men en buktande disk (tror jag)

• Röntgen höft
Visade på höft impingement och trodde att det kunde vara problemet. Å andra sidan såg det likadant ut på vänster höft och därför blev de osäkra på om det verkligen är det som orsaker mina besvär då jag borde haft problem även med vänster sida då.

• Justering av bäckenet som sades vara snett
Gjorde varken till eller från

• Akupunktur rygg/höft
Ingen hjälp

Jag har gjort gedigen research på nätet eftersom själv eftersom det känns som att de läkare/sjukgymnaster jag gått till inte orkar lyssna och försöka gå till botten med problemet. Jag är verkligen ledsen lver situationen och vill kunna röra mig mer fritt. Har du någon gissning på vad som kan vara roten till problemen? Och vad som skulle kunna vara rätt väg för mig att gå. Ska jag uppsöka läkare/naprapat/sjukgymnast eller kiropraktor?

Tusen tack på förhand!

Svar:

Tack för din långa mailfråga! Vid långvarig smärta är det vanskligt att säga vad som är orsak och sekundära besvär, något man behöver få grepp om. Ditt besvär har karaktären av ett funktionellt tillstånd, d v s det påverkar dig som individ i din smärthantering, ditt beteende och din vardagsfunktion. För att förstå helheten behöver man ha kunskap om alla dessa faktorer tillsammans, något som är svårt för en enskild behandlare. Det kan då vara hjälpsamt att träffa en vårdgivare som arbetar multimodalt, d v s i team med läkare, sjukgymnast och psykolog. Sådan kontakt man man få via remiss till en enhet med sådant landstingsavtal, ”Multimodal rehab vid långvarig smärta och/eller stress”. För sådan remiss tar man kontakt med sin husläkare eller företagsläkare.