Lårkaka m forts problem

Fråga:

Hej!
För ca 1,5 månader sedan ramlade jag och slog då i mitt lår i en hård kant. Dagarna efter svullnade låret upp rejält och det gjorde ont. Jag fick diagnosen lårkaka ställd och att det skulle gå över på ca 4 veckor.
En vecka senare snubblade jag till i en trappa och det högg till i benet. En kraftig försämring av mitt tillstånd blev resultatet.
Nu känner jag av skadan mest då jag springer och cyklar. Kan dessutom få värk i benet då jag sitter stilla länge. Det syns ingen svullnad på benet och jag kan nästan sitta på huk igen.
När ska det här gå över så att jag kan träna smärtfritt? Kan jag träna trots lårskadan?

Svar:

Hej!
Ja, du kan och ska träna trots lårskadan, det är viktigt! Att du ”nästan” kan sitta på huk igen indikerar att du inte är återställd rörlighetsmässigt. Jag tror du har en kvarvarande stelhet i muskulaturen (kanke enbart segmentellt) och dessutom har det gått för kort tid efter skadan för att den skall kunna vara helt läkt. Man räknar med att en sådan skada tar mint 3 månader att läka helt, och under den rtiden får man räkna med visa besvär. Dedt viktiga är dock att gradvis komma tillbaks till träningen, se till att styrka och smidighet kommer tillbaks eller helst blir bättre. Räkna med ytterligare 6-8 veckor med vissa besvär, och om det inte blivit bra på den tiden bör du rådfråga t ex en sjukgymnast som också kan göra en undersökning och ge dej besked.