Lårkaka

Fråga:

I dag ramlade jag med full fart mot en uppstickande rot.
Låret svullnade upp på nolltid en svullnad som stack upp som en tennisboll.Efter tre timmar är svullnaden ca 15×15 cm och upphöjd ca 5cm.
Huden gick inte sönder då jag hade tjocka kläder på mig. Däremot svimmade jag och sen kräktes jag.
Jag ringde min husläkare men do gav mig inga riktiga besked hur jag skulle sköta en sådan här historia. Nu har jag läst på nätet att läkningen kan ta lång tid och att man kanske behöver hjälp av sjukgymnastik. Vem ska jag lita på läkarens lättsinne eller nätets mer ingående upplysning. Jag vet ju inte hur jag ska förhålla mig till dennna skada.

Svar:

Hej!
Mest sannolikt har du råkat ut för en blödning i underhuden, även om en muskelruptur inte kan uteslutas utan undersökning. Att lämna detta utan att undersöka inte korrekt av den du rådfrågade, mest med tanke på ditt illamående, kräkning och medvetandeförlust. Sådant betraktas alltid som akutfall. En blödning under huden absorberas oftast av kroppen på sikt, men kan ta flera veckor i anspråk. Om du har fortsatta besvär rekommederar jag att du konsulterar din husläkare, eller oss på mottagningen IMES/ww.idrottsdoktorn.se