Lårkaka

Fråga:

Hej,

Jag lyckades ramla i hög fart på mina inlines i onsdags förra veckan då det låg sten på cykelbanan(nu 5 dagar sedan) och har fått en ordentlig lårkaka. Är fortfarande lite svullen/känns som lite vätska och börjat bli ordentligt blå. Var en bra bit hemifrån, och fick åka hem. Första lårkakan, och fick vid samtal till sjukvårdsupplysningen ingen information om att linda benet.

Vad göra nu? Har sett information om lugn träning, inte träning, värme, kyla, massage, inte massage osv. Har mest ont då jag stöter emot benet, alternativ ligger på det.

Tips och råd tas tacksamt emot!

Mvh,
Amanda

Svar:

Hej!
Lårkaka består av en blödning, oftast i underhuden men ibland även i muskulaturen. Linda benet mer än de första akuta timmarna har ingen effekt eftersom blödningen då redan hunnit bli maximal. Efterförloppet består av en inflammationsreaktion, med lokal smärta och svullnad samt svårigheter att användas den drabbade muskeln. Massage brukar gör rejält ont och ökar bara på inflammationsreaktionen – irritationen. Värme och kyla har ingen effekt på läkningen men kan kanske kännas skönt i stunden. Man bör successivt och så snart som möjligt återgå i normal aktivitet, vartefter smärtan tillåter. Vila är farligare än aktivitet! Mot smärta och svullnad brukar några dagars behandling med antiinflammatoriska tabletter vara bra (Magnecyl, Ipren, Diklofenak et c), förutsatt att man tål dem. Däremot har lokalbehandling med gel/salva med sådana ämnen ingen effekt.