Låsning av knä efter operation

Fråga:

Hej,
jag opererades för bakre korsbandsruptur (fotbollsskada) för tre månader sedan. Jag går hos sjukgymnast och tränar regelbundet. Efter ca 4 veckor efter operationen (detta är alltså två månader sedan) så började knät att låsa sig. Jag hade ju fått instruktioner om att spänna musklerna ovanför knät eftersom det var viktigt samt sträcka ut knät regelbundet. Det var när jag sträckte ut knät som jag märkte att knät låser sig. Jag har inte riktigt fått svar från sjukgymnast och läkare om vad det beror på. De var mest förvånade.

Samtidigt så vet jag att bakre korsbandsoperationer inte är så vanliga så de kanske inte vet så mycket om det. När jag sträcker ut knät och det låser sig och sedan försöker dra tillbaka det så har det ibland låtit som när man knäpper med fingrarna. Känns att det är ben mot ben eller liknande (brosk? menisk?) längst fram i knät som ger upphov till låsningen.

Kan även nämna att det tog 4 månader (besök hos vårdcentral, akuten efter en månad+vanlig röntgen, uppsökte läkare igen efter en månad, magnetröntgen efter en månad, svar om magnetröntgen efter en månad) innan man tog reda på att mitt bakre korsband var av och fick vänta 16 månader innan jag opererades så jag hade byggt upp ganska mycket muskler och kunde leva med det, kunde dock inte motionera fullt ut.

Jag undrar nu: vad beror låsningen på? De sa att inget annat är skadat i knät. Förhoppningsvis så har det något med uppbyggnation av musklerna att göra så jag kan träna bort det.

Tack på förhand.

Hamid

Svar:

För att kunna svara på din fråga behöver man undersöka dej och ditt knä. Bakre korsbandsskada är mycket riktigt inte lika vanligt som skada på främre korsbandet, och erfarenheten är därför mer begränsad, i synnerhet vid krav på high-performanceaktivitet såsom fotboll. Besvären med bakre kostbandsskada brukar generellt vara mindre än vid en främre skada, med lägre grad av smärta och instabilitet. Vanligtvis behandlas bakre korsbandsskada enbart med specialträning. Det är en fördel att börja träna innan operation, om sådan bedöms behövas. Låsningsfenomen efter operation innebär misstanke på ”fri kropp” i leden eller meniskskada, och bör kartläggas med en undersökning och MR. Sök i första hand hos din ortoped för detta.