LCHF och träning

Fråga:

Hej
Jag har sedan många år kört tre konditionspass i veckan, spinning och joggning. Tycker att jag hållit ungefär samma kondition och styrka i många år och känner mig pigg och vältränad. Mitt problem är att jag på senare tid (18-20 månader) drabbats av upprepade förkylningar, bara i höst har varit sjuk tre gånger. Jag börjar misstänka att något hänt med imunförsvaret och nu undrar jag om det kan ha samband med att jag sedan tre år äter enligt LCHF metoden. Tycker själv att jag mår bra av att inte äta kolhydrater och jag har inga problem att hålla vikten (är 61 år och har 25.5 i BMI).
– Kan det finnas något samband mellan imunförsvaret och LCHF?
– Finns det något som stärker imunförsvaret?
– Hur läge ska man vila efter en förkylning?

Med vänlig hälsning
Ulf Linden
(ulf.linden@saabgroup.com)

Svar:

Jag kan inte uttala mej om hur det är stält med ditt immunförsvar. Tre virusinfektioner under den risktid som hösten utgör är inte anmärkningsvärt ur medicinsk synvinkel. Att kroppen reagerar på virusangrepp är nog snarare ett tecken på att ditt immunförsvar fungerar som det skall – de symptom man får vid förkylning är nämligen inte orsakade av viruset i sej utan av kroppens försvarsmekanismer. Immunförsvaret är oerhört komplext, till stora delar fortfarande okänt, har en mängd olika funktioner, och påverkas också av en mängd olika saker. När man talar om immunförsvaret ur kvalificerad synvinkel behöver man därför definiera vilken del och funktion man avser. Att påstå att immunförsvaret i största allmänhet påverkas av det ena eller det andra är inte korrekt, såsom ofta sker i tyckanden och låtande på nätet. Att ”stärka immunförsvaret” är således inte möjligt om man inte anger vad man exakt avser sej stärka. I fallet med LCHF finns väldigt lite vetenskapligt stöd för att det skulle ha hälsobefrämjande egenskaper. Däremot finns oerhört mycket skrivet om kolhydrater, både om olika kolhydraters positiva och negativa effekter på hälsa/ohälsa, välbefinnande och fysisk prestation, värför kunskapsmängden om den näringskällan är mycket större.
Träna efter förkylning kan man göra om 1) man inte har någon sjukdomskänsla kvar, och 2) väntar minst ett dygn efter att feber och/eller sjukdomskänsla försvunnit.